پوسیدگی دندانی، شایع ترین بیماری مزمن در بین کودکان بین سنین 5 تا 17 سال می باشد، تغذیه تاثیر چشمگیری بر سلامت دهان و دندان کودکان دارد.
مواد قندی موجود در کیک، شیرینی، آب نبات، شیر و آبمیوه، نشاسته موجود در چیپس و بیسکویت در پوسیدگی دندانها نقش بسزایی دارند. اگرچه دندانهای شیری، در نهایت با دندانهای دائمی جایگزین می شوند، اما باید به این نکته توجه داشت که سلامت دندانهای شیری تاثیر قابل ملاحظه ای برسلامت و رشد عمومی کودک دارد. کودکان عمدتا در سنین بین 6 تا 24 ماهگی درحال درآوردن دندان می باشند. علائمی که اغلب در این سنین براثر دندان درآوردن در بچه ها مشاهده می شوند، شامل: کج خلقی و زودرنجی، تراوش آب از دهان، گازگرفتن اشیاء و… می باشد. شما می توانید با انجام کارهایی از قبیل:
ماساژ دادن لثه های کودک با استفاده از یک حوله کوچک تمیز و مرطوب پروسه دندان درآوردن را برای فرزندانتان آسانتر سازید. در حدود 3 سالگی همه و یا اکثر دندانهای کودک درآمده اند. بلافاصله بعد از 4 سالگی فضاهایی جهت رشد دندانهای دائمی پدیدار می شوند و استخوانهای فک و صورت نیز شروع به رشد می کنند.
بین سنین 6 تا 12 سالگی هر دو نوع دندان شیری و دائمی در دهان کودکان دیده می شود. لزوم مراقبتهای بهداشتی برای نوزادان و کودکان: 1) تمیز کردن دندانهای نوزاد: به محض درآمدن دندان، آن دندان باید تمیز شود. دندان تازه درآمده را با یک حوله کوچک و یا یک گاز پانسمان بعد از خوردن هر وعده و یا هربطری شیر تمیز کنید. زمانیکه بیشتراز یک دندان رویش پیدا کرد، شما می توانید مسواکهای انگشتی کوچک مناسب با هر سن را از داروخانه تهیه کرده و دندانها را تمیز کنید. البته بهتر است قبل از استفاده آن را در آب گرم غوطه ور سازید. توجه داشته باشید که دندانهای کودکان باید بلافاصله بعد از خوردن دارو تمیز شوند، زیرا اسید موجود در داروها مینای دندان کودک را از بین می برد.
2) اولین ملاقات دندانپزشکی:
بهتر است که اولین ملاقات دندانپزشکی در سن یک سالگی باشد تا توسط برنامه های بهداشتی و پیش گیری حرفه ای سلامت دهان و دندان کودک قطعی گردد.
3) سیلانت های دندانی:
از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و به محض رویش دندان، مفید و قابل استفاده اند.
4)فلوراید درمانی:
فلوراید مهمترین ماده در جلوگیری از پوسیدگی دندانی می باشد. فلوراید با تغییراتی که در ساختمان دندان می دهد، آن را در برابر نفوذ پوسیدگی مستحکم می سازد.
5) نخ دندان:
زمانیکه دو دندان مجاور هم رویش پیدا کردند، استفاده از نخ دندان ضرورت می یابد که البته الزاما باید با کمک والدین باشد.
معمولا کودکان از حدود سن 6 سالگی قادر خواهند بود به طور مستقل از نخ دندان استفاده کنند .
6) دهانشویه:
استفاده از دهانشویه از حدود سن 7 سالگی به بعد می باشد، یعنی زمانیکه کودک قادر باشد آن را قرقره کرده و به طور کامل از دهان خارج سازد.
باید در نظر داشته باشید که سنینی که در بالا به آن ها اشاره شد تقریبی می باشند و بهترین زمان برای هریک از موارد فوق را دندانپزشک شما در اختیارتان قرار می دهد.